Medicinsk akupunktur

Medicinsk akupunktur används som en förebyggande och friskvårdande behandling. Det är en mycket säker och väl beprövad metod för behandling av triggerpunkter (se nedan) och används ofta som ett komplement till kiropraktisk behandling. Samtliga kiropraktorer vid Engelbrekts kiropraktorcenter innehar vidareutbildning inom medicinsk akupunktur. Endast sterila engångsnålar används vid behandling.

En rad olika besvär och smärttillstånd i muskler, bindvävnad och senor kan med fördel behandlas med medicinsk akupunktur. Behandlingen är uppmjukande för muskulaturen och främjar kroppens egen läkning genom en ökad cirkulation i det behandlade området.

Medicinsk akupunktur används ofta i behandling av triggerpunkter.

Triggerpunkter är hypersensitiva punkter i skelettmuskulaturen. Punkterna är ömma och kan ge strålande smärtor samt nedsatt funktion i form av muskelsvaghet och nedsatt rörlighet. Det har visat sig mycket effektivt att stimulera dessa punkter vid att sätta akupunkturnålar i punktens kärna. Detta stimulerar muskeln till en sammandragning som normaliserar kommunikationen mellan nerv- och muskelfibrer.

Oftast använder vi medicinsk akupunktur som ett komplement till andra tekniker men vi har också patienter som söker sig hit enbart för den medicinska akupunkturen. Exempel på vad vi använder nålar till är muskelavspänning, triggerpunktsbehandling, löparknä, hopparknä gubbvad, skulder smärtor, huvudvärk, akillestendinit, tennisarmbåge m.fl.